Ugrás a fő tartalomra

Megjelenés előtt - S. J. Kincaid: The Diabolic - A kárhozott


A ​kárhozott könyörtelen.
A kárhozott legyőzhetetlen.
A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.
Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.
Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik.
Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát.
Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.


Kiadó: Twister Média, Budapest 2017.
Oldalszám: 480
Műfaj: YA, disztópia
Fordította:  Bodóné Hofecker ZsuzsannaMegjelenés: 2017. június 13.
Rendeld elő itt!

A Twister Média Kiadó jóvoltából lehetőségem adódott arra, hogy bétaolvasás keretében előolvassam A kárhozott című könyvet. Megörültem neki, szeretek olvasni. Főleg, hogy ez egy igazi könyv, majdnem 500 oldallal, összetett cselekménnyel, bonyolult karakterekkel. 
Mit érdemes tudni a sztoriról, mielőtt előrendelnéd? Olvass tovább.

Egy teljesen új világban vagyunk. A világűr, a Kozmosz a színtér. Szereplőink egyfajta birodalomban élnek, melynek az élén a Domintrian dinasztia császára áll. A fennköltek (nemesek) a lustaságukról híresek, na meg arról, hogyan hajszolják az élvezeteket, míg fittyet hánynak arra, hogy az élő Kozmosz rövid időn belül az enyészeté lesz. A túlnép (köznép) felismeri ezt a veszélyt, tudják, hogy nagyon fontos lenne az oktatás és a fejlődés, mert csak így menekülhetnek meg. Viszont aki hangot ad eme meggyőződésének, minden további nélkül felségárulónak kiáltják ki, és meggyilkolják.
Sidonia nemesi család sarja, akinek az apja szintén osztozik a túlnép véleményén. Mint fennkölt, a védelmére kap egy kárhozottat. A kárhozottakat emberi DNSből hozták létre, de nem sokban hasonlítanak ránk. Mesterséges kötődést hoznak létre a kárhozott és gazdája között, így alapozva meg a nemesi sarj teljeskörű védelmét. Azonban Sidonia és Nemezis között barátság alakul ki, ami akkor is létre jött volna, ha nincs ez a kötődés. Amikor Sidoniának el kell utaznia a császár udvarába, egyértelmű Nemezis számára, hogy neki kell mennie, így védve meg barátját.

Nemezisnek nem lehetnek emberi érzései. Ő egy gép. Nem lehet önálló gondolata, nem helyezheti önmagát sosem sem előre. Viszont amikor elutazik a császár udvarába Sidoniának adva ki magát, eddigi megállapításai a fejük tetejére állnak. Megtapasztalja milyen az, mikor az ember a saját elméje, ítélete alapján határoz el valamit, amit aztán be is teljesít. Megismeri magát az életet. Egyszeriben egy egész birodalmat kell megmentenie, legalábbis egy új irányba terelnie. 
Szövetségre lép Tyrus Domintriannal, az őrült örökössel, (ő a következő az öröklésben, a jelenlegi császár, a nagybátyja után) akitől mindenki a lehető legtávolabb akarja tudni a trónt, ezáltal a hatalmat. Később kiderül, hogy ez a fiatalember sokkalta több, mint az előre gondolnánk. Talán ő a legeszesebb, és legrátermettebb férfi az egész Kozmoszban. Életre, halálra menő hatalmi játszma veszi kezdetét, aminek a végkimenetele Nemezisen és Tyruson múlik. A szervezkedés közben Nemezis rájön, hogy igen is képes emberi érzésekre, mint a bánat, szerelem, félelem, féltékenység, harag, bosszúvágy, vágyódás. Mindezeket mesterséges kötődés nélkül tapasztalja meg, így felnyílik a szeme, és eztán senki sem tudja megállítani. 

A történet rettentően összetett. Pulzál benne a politika, a taktikázás mindenek felett. Megláthatjuk, egy dinasztián belül valójában mekkora harcok folynak a végső hatalomért.  A könyv első fele viszont elég lassú lefolyású; de ez érthető, hiszen az írónőnek rengeteg mindent kell elmagyaráznia, hogy később megértsük a történeseket. Ahogy a császár udvarába kerülünk, és kiteregetik a szereplők a lapjaikat, elkezdődik  a buli. Nagyon élveztem olvasni. Azokat a kötelező elemeket, amit egy jó YA regénynek fel kell vonultatnia, mindet tartalmazza A kárhozott. Komolyan. Van itt kegyetlen számítás, áldozatok legyilkolása, terror, egy kis humor, hatalmas csavarok. Ezt a sok nehéz helyzetet enyhíti az a szárnyra szökkenő szerelem, ami Nemezis és Tyrus között bontakozik ki. Nem egyszerű az ő kapcsolatuk nyilvánvaló okokból, és pont ezért olyan igazi. A kapcsolatuk nagyon szép íven halad felfelé, nem tudod megállni, hogy ne szurkolj nekik.
Vajon Nemezis elhiszi Tyrusnak, hogy megengedheti magának a szerelem érzését, a kötődést egy teljesen különálló személy iránt, mint Sidonia? Sikerül letaszítaniuk a zsarnok császárt a trónról, ezáltal megreformálni a társadalmat? Vajon mi lesz Nemezissel, mikor rájönnek, ő kárhozott? Tyrusnak van elég befolyása a történésekre, hogy megvédje őt? És mi lesz a Domitrian dinasztia többi tagjával, akik szintén maguknak akarják a trónt, és örökre az őrültséggel egy lapon emlegetnék Tyrust?
Olvasásra fel kedveseim! Ha az elején döcögnétek, abba ne hagyjátok! A vége igazából kerek, (szerencsére nincs függővég, pedig mekkora lehetett volna :O) de simán el tudom képzelni a folytatást is. Az biztos, hogy szívesen olvasnék még róluk a jövőben.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Susan Ee: End ​of Days – A vég napjai (Angelfall 3.)

Az Angelfall trilógia befejező kötete. A vég napjai Susan Ee bestseller trilógiájának záró kötete. Penryn és Rafi menekülnek, miután az angyaloktól sikerül megszökniük. Kétségbeesetten keresnek egy orvost, aki helyre tudná hozni azokat a változtatásokat, amiket az angyalok végeztek Rafin és Penryn húgán. Kutatás közben felbukkan valami Rafi múltjából, és olyan sötét erőket szabadít el, melyek mindkettejükre nézve végzetesek lehetnek. Az angyalok által az emberekre szabadított apokaliptikus rémálomban mindkét oldal a totális háború felé sodródik. Valószínűtlen szövetségek köttetnek, a haditervek folyton módosulnak. De ki fog győzedelmeskedni? A Föld feletti uralomért folyó harcban Rafinak és Penrynnek döntenie kell, melyik oldalra álljanak, kit válasszanak: a saját fajtájukat vagy egymást? Gonosz angyalok és egy talpraesett hősnő, aki nem nyavalyog. Üdítő változatosság.

Lisa De Jong: When It Rains – Amikor esik…

Ő volt az első szerelmem, még mielőtt összeomlott az életem. És ő most többet akar, amit én nem tudok megadni neki. Minden megváltozott. Bárcsak elmondhatnám neki, miért… de képtelen vagyok. Senkinek nem mondtam el. Csak akkor ébredtem rá, mennyire szükségem van rá, amikor elment a főiskolára, és én teljesen magamra maradtam. Aztán egy nap belovagolt a városba Asher Hunt, azzal a sötét, varázslatos tekintetével és a pimasz mosolyával. Őt nem érdekelte, ki voltam azelőtt, egyszerűen csak életet lehelt abba, ami megmaradt belőlem. Sokan figyelmeztettek, hogy tartsam tőle távol magam, de ő segített elfeledni a fájdalmat, ami oly hosszú ideje fogva tartott. Nem hittem, hogy ez lehetséges, mielőtt ő besétált az életembe. Megsebeztek. Megmentettek. És reményre leltem. Sokáig azt hittem, hogy azon a bizonyos éjszakán végleg leíródott az életem, de aztán rájöttem, az csak egy új kezdet volt. Míg egy titok fenekestől fel nem forgatta a világomat… Újra.

Iron Fey - Vastündérek

Feltett szándékom volt, hogy ma Julie Kagawa-tól hozom a Vaskirálynőt. Az időjárás kedveskedett nekem, hogy úgy mondjam, ugyanis egész nap szakad a hó itt Győr-Moson-Sopron megyében. Varázslatos, tiszta Tír Na Nóg.. :) Vajon Ash is itt van? Hm. Team Ash! Ennek örömére jöjjön tehát a mai olvasnivaló. Julie Kagawa: Iron Fey - Vastündérek Vaskirály, Vashercegnő